A blogot nem szeretném teleszemetelni kedvenc munkahelyünk újabb történéseivel (de basszus, nem tudom megállni: jövő hét csütörtökön, azaz 28-án lesz az értekezlet, amin eldöntik, hogy hosszabbítanak-e minket, és majd aznap értesítenek, hogy köv. héten kell-e jönni avagy sem, miközben a főigazgató elutazik másfél hétre, khm.). Szóval hisztériás hangulatomat lenyugtatandó írok neked recepteket, amiket az elmúlt két hétben alkottam. Persze mindegyikhez A piacon szereztem be a hozzávalókat, már vannak kedvenc árusaim is. :)
Szóval az egyik menü túrógombóc leves volt, meg gyömbéres-fahéjas csirke birsalmával, a másik pedig vöröslencse leves és sütőtökös pizza. A leveseket nem írom le, mert előbbihez kell túró és kapor; utóbbiból pedig legutóbb két kanállal tudtál enni, mert férfikaja, na. (Ezúttal sem tudtam nem elcsilizni, pedig feleztem az adagot.)
Kezdjük a birsalmás csirkemellel, amit meglepő módon a Chili és Vaníliáról szedtem le, de persze nem tudtam pont úgy elkészíteni. Eredetileg kb. egy óra alatt készül el teljesen, én nem akartam aznap húst szeletelni és fűszerezni a vendégek fürkésző szeme előtt, így előző este bepácoltam a kockára vágott csirkemellet. A pácba került két teáskanál őrölt gyömbér, feleannyi fahéj; só, bors, méz, és hogy puha és omlós legyen, tejjel öntöttem fel. A receptben írt egy birsalma szerintem kevés, egy adaghoz kettő kell, duplához három, márha nem hatalmasak a szemek. Mivel a birset életveszélyes szeletelni, ezért első körben csak elnegyedeled őket, és rögtön beledobod a citromos-fahéjas (gyömbéres) vízbe. A 12 perc főzés esetemben túl sok volt, mondhatni teljesen megfőtt, pedig csak épp meg kellett volna puhulnia, tehát nem érdemes időzíteni a tűzhelyet, jobb figyelni inkább. :P A birset kiszeded a főzővízből, és a húshoz hasonló nagyságú darabokra vágod. A főzővizet ne öntsd ki, mert mézzel finom ital, én a rizst főztem meg benne, ami így nem lett se sós, se ízetlen, pont passzolt a húshoz. Utóbbit a következőképpen kell megsütni: vajon lepirítasz egy karikára vágott vöröshagymát (ne aprítsd fel nagyon, így tényleg jobb), amire rádobod a húst, amit szintén megsütsz. Én itt tettem még rá mézet, és utánfűszereztem kicsit gyömbérrel, fahéjjal, sóval. Nem pirítottam le, mert szaftosabbra szerettem volna. Ezt félrehúztam, amíg a birsalmát is karamellizáltam mézzel. Nem nagy macera, addig a húst kiteheted másik edénybe, vagy lehet másik serpenyővel is... Amikor lepirul, akkor összekevered a csirkével, és meglátod, hogy tudod-e még együtt rotyogtatni-pirítani, vagy anélkül is jó. Nálunk a két napra főzött adag estére elfogyott, nem nagyon lehet vele leállni.
(Kép a Chiliről)
A másik receptet, az angolszalonnás-sütőtökös pizzát zsályával, nem tudom linkelni, egy nagyon szép szakácskönyv őszi receptjei közül választottam. Kell hozzá egy negyed sütőtök, amit kimagozol, meghámozol, és vékony csíkokra felszelsz. Ha van jó késed, akkor tiszta öröm csinálni. :P A birsalmához hasonlóan a tököt is érdemes előfőzni, és ezt sem szabad sokáig, főleg, mert vékonyak a csíkok. Hogy adj neki egy kis ízt, tegyél a vízbe sót, és kicsi zsályát (vagy amit használni fogsz). Ne sózd el, mert az angol szalonna meg a füstölt sajt sóssága, ami később jön, elég lesz. Ha megfőtt, akkor szűrd le, ennek a leve nem fog kelleni semmihez. Szintén karikára vágsz egy hagymát, amit lepirítasz olivaolajon. Ha kész, akkor félreteszed a hagymád, a visszamaradt olajon pedig tetszőleges mennyiségű, apró kockára vágott angolszalonnát pirítasz, és ha már elkezded kizabálni a serpenyőből, akkor készen van. Hogy ne kelljen sokat mosogatni, öntsd a hagymához. Mozzarellát és vmi füstölt sajtot vágj kis darabokra, és elvileg ehhez kell hozzákeverni egy teáskanál zsályát, amit én csak horror áron találtam a piacon, így maradtam az oregano-bazsalikom kombónál. A pizzatésztát én mindig elősütöm kicsit, mivel még nem volt dolgom légkeveréses sütővel, és különben is, úgy szeretem, ha a széle ropog, annak meg idő kell. Egyébként meglepve tapasztaltam, hogy a grillezőben simán meg tudsz sütni egy kétszemélyes pizzát, és csak annyi a titka, hogy az elősütés után meg kell fordítani a tésztát, így a nyersebb felére megy a feltét. Legalulra tedd a sajtokat, amire jön a sütőtök, a tetejére dobd a szalonnát és a hagymát, majd hintsd meg az éppen használt fűszerekkel. Szerintem nagyon tuti, és meglehetősen laktató.
Már vagy 5 perce nem gondoltam arra, ami körülvesz, ha hazamegyek lehet, hogy kitalálok valamit a megmaradt tökre... :)